Fer feines

Ahir vaig rebre una nova invitació a col·laborar desinteressadament en un mitjà de comunicació. Com que crio canes de fa molts anys, em conec la cançó. «Et publiquem un conte a canvi de res i t’ajudem a donar-te a conèixer, bla bla…». Ahir el correu me’l va remetre una editorial on he publicat, en nom d’un diari prou conegut. El reprodueixo aquí literalment, ometent només els noms dels interfectes.

Benvolgut Eduard;

L’escrivim des de l’Editorial X per fer-li una proposta. El Mitjà Y vol publicar aquest estiu una sèrie de contes breus al diari i, per fer-ho, ens han convidat a què siguin alguns dels nostres autors qui els escriguin a mode de col·laboració (no remunerada). Pensant en si li podria interessar la idea, li comentem breument els criters.

Han de ser textos en català o en castellà i d’una extensió aproximada de 8.500 caràcters, espais inclosos. El tema és lliure, però cal tenir present que es llegiran en un entorn familiar. A més, poden anar acompanyats d’una il·lustració o una imatge si s’avisa amb cert marge de temps, una setmana abans de la seva publicació. Donat que nosaltres no els editarem i seran els mateixos periodistes del Mitjà Y qui, en última instància, els seleccionaran i els publicaran, la correcció i la pulcritud del contes haurien d’anar a càrrec de cada autor. Si necessita res més, estaré atenta per a resoldre qualsevol dubte.

 Una salutació ben cordial,

La Senyora Z

Heus aquí la resposta que els vaig fer arribar.

Benvolguda Senyora Z,

Gràcies per la invitació. La primera reacció que he tingut en rebre el vostre correu ha estat de rebuig. No tinc res contra l’Editorial X, al contrari. És contra aquest corrent de pensament, que s’ha acabat imposant, que suposa que la gent que escrivim −abans en dèiem escriptors− no paguem factures a final de mes. No, no penso col·laborar amb ningú que tregui benefici comercial (per venda de diaris i publicitat, en aquest cas) de les meves col·laboracions (no remunerades). Ja fa anys que m’han sortit canes i la meva quota d’amor a l’art s’ha exhaurit, ai las.

Vull cobrar, com a mínim, igual que una dona de fer feines. Deixem-ho en 10 EUR l’hora, preu d’amic gens ambiciós. Posem que 8.500 caràcters inspirats, correctes i pulcres equivalen a 1.500 paraules, aproximadament unes 5 pàgines a doble espai de ficció narrativa que requereixen 3h d’inspiració, documentació, creació i planificació, 3h d’escriptura (anant bé), 2h de reescriptura i pulcritud, 1h de revisió i correcció i 2h de benefici industrial. Total 11h de dedicació x 10 EUR = 110 EUR abans d’impostos.

Doncs, això: que per menys de 110 EUR bruts no trec la pols a l’ordinador.

Cordialment,

Eduard Ribera

Sense més comentaris.

18 comentaris

 1. Vas rebre una resposta per part de l’editorial X?

 2. Fantàstica resposta Eduard! Passa un bon estiu. Una abraçada.

 3. …i així amb tot el que fa referència amb la cultura i l’art…
  Una bona pena, però endavant les atxes, Eduard!

 4. Eduard Ribera

  01/07/2016 at 16:38

  Sí, Pons. La vaig rebre. És aquesta:

  Benvolgut Eduard;

  Moltes gràcies per la teva atenció. Vam considerar oportú redirigirte la proposta que ens han fet des del Mitjà Y per si podia interessar-te, però entenem perfectament la teva postura.

  Ben cordialment,

  La Senyora Z

 5. Eduard Ribera

  01/07/2016 at 16:38

  Bon estiu, Àngel!

 6. Eduard Ribera

  01/07/2016 at 16:39

  Endavant, Margarida. Salut!

 7. No entenc per què no dius els noms de l’editorial i el mitjà. D’aquesta manera els malparits sempre guanyen. Penso que faries un favor a tothom.

 8. Eduard Ribera

  03/07/2016 at 11:16

  Perquè crec que la cosa denunciable és el què i no el qui, i no es tracta de fer cacera de bruixes. La llista podria ser molt llarga, si ens hi posem. I perquè, com canta Quico Pi de la Serra, “malgrat les quatre pessetes, un, quan vol, és un senyor”. Gràcies, Eduard, pel teu comentari.

 9. Eduard Ribera

  03/07/2016 at 11:25

  Horticultura, que és el que haurem de fer d’aquí a poc per anar subsistint, Assumpció…

 10. Montserrat

  03/07/2016 at 20:20

  Estic totalment d’acord amb tu. Fa un parell d’anys vaig veure un anunci en el qual es pagava un euro per full escrit. És clar que el mercat és lliure, però em va tocar tan fons, que vaig escriure una carta amb uns termes similars als teus i vaig rebre una contestació per part de l’editorial – en aquest cas era una revista.- ben ofesos pel meu plantejament. Vam estar cartejant-nos durant un temps, ells em replicaven i jo els tornava la replica, ells s’emparaven que era una oferta per a escriptors principiants i jo argumentava que les hores invertides en estudi i en feina no es podien pagar amb aquesta retribució.

 11. Si tot-hom que rep propostes d’aquesta mena respongués com tu potser els “mitjans” es veurien forçats a canviar… (o no!)
  Salut!

 12. Eduard Ribera

  03/07/2016 at 22:24

  Montserrat, doncs això. Gràcies per la teva aportació.

 13. Eduard Ribera

  03/07/2016 at 22:26

  Bé, aquí estem, tibant la corda… Salut, Miquel.

 14. Estic d’acord que si hom demana un text a un autor ha d’estar disposat a remunerar-lo. Però hi ha molta literatura que es produeix espontàniament, que busca sortida: sobre aquesta realitat va trbar raó de ser, ara fa 18 anys, a una “editorial” de la qual sóc responsable, que no esmento per no fer-ne publicitat.
  Però a l’entorn del tema de la professionalització de l’escriptor, del valor material del text, i d’altres qüestions paral·leles hi ha molts matisos a fer, que apunto en una entra de bloc que tampoc consigno per no fer.me publicitat. (si a algú li interessa, suposo que buscant pel meu nom al Google hi arribarà fàcilment). Salutacions cordials

 15. Eduard Ribera

  04/07/2016 at 23:11

  Jesús, d’acord amb la primera afirmació. Pel que fa a l’espontaneïtat de la literatura, suposo que et refereixes a la gent jove que es deleix perquè li publiquin alguna cosa. En efecte, jo també he estat jove i espontani. Però ara em conformo a publicar esporàdicament en aquest blog. I la literatura ja és tota una altra cosa. O ho hauria de ser, crec…

 16. Eduard, abans també pensava que s’havia de ser un “senyor” en això. Ara ja no. Ara crec que s’ha de denunciar amb noms i cognoms perquè és un intent d’estafa i cal alertar la gent honesta dels estafadors.

 17. Eduard Ribera

  05/07/2016 at 19:16

  Eduard, deixem-ho en proposició deshonesta… Salut!

S'admeten comentaris

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

© 2019 Eduard Ribera

Tema de Anders NorenAmunt ↑

css.php