COMPRAR | FULLEJAR PDF

TRETZE RELATS TRANSGRESSORS, ENGINYOSOS I FRESCOS

Eduard RIBERA i 12 autors més
Editorial Laertes. Col·lecció Embat Narrativa, 4
Barcelona, febrer de 2000
Dipòsit legal: B.5645-2000
ISBN 84-7584-418-9

Està mal fet –ho sé– fer-se un mateix la publicitat. Però en aquests temps que corren ja està –gairebé– tot vist. Així que m’espolsaré els prejudicis per uns moments i em llançaré a cara descoberta a fer la ressenya d’un llibre que va passar del tot inadvertit en aquesta mena de bogeria col·lectiva en què s’han convertit la diada del Llibre [de l’any 2000].

Abans però m’entretindré encara a raonar perquè ha passat inadvertida la seva publicació. En primer lloc per la voluntat explícita de l’editorial a no publicar llibres “en període de cacera”, és a dir, aprofitant les dates assenyalades en què les llibreries s’omplen a vessar de novetats i els presumptes lectors s’afanyen a deixar-se veure per les paradetes per a perpetuar un gest consumista que ha esdevingut “marca de prestigi” en aquesta mena de país on vivim, gràcies en bona part a la política cultural amb què el nostre govern s’ha cobert de glòria.

En segon lloc, perquè cap dels tretze autors que integrem l’antologia no hem accedit encara als llimbs de la fama literària i, allò més important, cap de nosaltres dirigeix, presenta, produeix o participa en cap dels programes “humorístics” de la televisió nostrada, amb la qual cosa el nostre cercle de lectors es compta únicament entre amics i familiars propers o bé entre anònims individus que amaguen la seva personalitat cibernètica darrere un pantalla de 15 polzades connectada a Internet.

I, finalment, perquè –almenys de moment– l’editorial en qüestió no ha apostat decididament per publicitar com calia un producte que necessitava un tractament afectuós o, com a mínim, singular, és a dir la presentació decidida en societat d’una sèrie d’autors desconeguts pel gran públic (exceptuant una presentació intempestiva a la FNAC del Triangle de Barcelona).

Bé. Després d’aquesta espernegada, només em queda remetre-us a allò que avancen Emili Olcina i Josep Roca (que han tingut cura de l’edició) a la contracoberta del llibre: “Els tretze contes que componen el volum Alt Risc sorprenen, precisament per la qualitat i per l’exigència creativa. Tretze relats transgressors, enginyosos i frescos. Que es mouen pels llocs i les situacions més dispars. Que exploren personatges i passions humanes complexes amb un humor negre i una sardònica capacitat de narrar. Els tretze autors, que si no hagués estat per aquest llibre difícilment haurien coincidit, manifesten una concisió, una força expressiva i un domini de la varietat tècnica inusual en l’actual literatura catalana. Llegir-los serà una experiència intensa i atractiva”.

Ah! I perdoneu la immodèstia.

[Aquest text va ser publicat el maig de 2000 a la revista La Bultra de Balaguer]